Kolorowy Świat Smaku z CYKORIĄ.

By | 08:52 20 comments




CYKORIA SA jest producentem koncentratów spożywczych, suszów warzyw i owoców, przypraw i mieszanek przyprawowych a także suszu cykorii korzeniowej.
Firmę założono w 1880 roku w Wierzchosławicach, w samym sercu Kujaw. Po wielu zmianach w organizacji i profilu działalności, w toku przekształceń prywatyzacyjnych w 1994r., została utworzona spółka akcyjna o charakterze pracowniczym Zakłady Przetwórstwa Cykorii SA, działająca wyłącznie w oparciu o prywatny kapitał polski.
Firma w swojej działalności łączy ponad 130-letnią tradycję z nowoczesnością i sprawdzoną technologią oraz sprawnym zarządzaniem.


Nie będę się rozpisywać i wgłębiać w opisywanie firmy Cykoria bo na pewno większość z Was ją doskonale zna i ma choć jeden ich produkt w domu. 

Ja chciałam Wam pokazać szybkie dania, które możemy zrobić,  kiedy to goście mają być za parę godzin a my w domu nie mamy nic przygotowanego. Co najprościej zrobić ? sernik na zimno gotowy dosłownie w 5 minut a jego smak wyśmienity i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik :) 
Potrzebujemy :

galaretkę -  ja postawiłam na pomarańczową

 2 serki homogenizowane



 sernik na zimno w proszku , mleko oraz biszkopty na spód



Schłodzone mleko oraz zawartość opakowania miksujemy.  Na końcu dodajemy serki. Galaretkę robimy według przepisu z opakowania. W tortownicy układamy biszkopty na wierzch wylewamy masę wszystko wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę.

Wszystko wkładamy na 2 godziny do lodówki i gotowe :) Prawda, że pycha :)








A co dobrego można przygotować na obiad ?

Kotlety, ale trochę inaczej ?

Schab rozbijamy według uznania, doprawiamy ja użyłam pieprzu ziołowego, czarnego oraz przyprawy do gyrosa.

Pieprz czarny to krzew pnący, rosnący na Wybrzeżu Indii (Malabar), w Wietnamie, na Sumatrze, na Jawie i Filipinach. Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Używany jest pieprz biały, czarny, różowy, zielony. Wszystkie są owocami jednej rośliny. Pieprz czarny uzyskuje się poprzez zbiór niedojrzałych owoców. Zebrane owoce suszone są na słońcu aż do momentu, gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Piekący smak pieprzu pochodzi od zawartej w nim piperyny. Ziaren pieprzu używa się do zup, bulionów i marynat. Zmielony pieprz ma szersze zastosowanie. Używa się go do przyprawiania zup, bulionów, sosów, wędlin, mięs, serów smakowych np. topionych, surówek, sałatek, warzyw, jaj itp.

Przyprawa do gyrosa jest kompozycją przypraw i ziół, podkreślającą wyjątkowe walory smakowe i specyficzny aromat dla potraw kuchni arabskiej, greckiej i tureckiej. Przyprawę można stosować do różnego rodzaju mięs (wieprzowiny, drobiu, wołowiny, baraniny itp.), które można smażyć, grillować lub dusić.



 Doprawiamy :



Wszystko dajemy na rozgrzany olej i smażymy razem z cebulką możemy doprawić do smaku.

Smakosz extra to niezwykle popularna, niezbędna w każdej kuchni przyprawa do potraw. Jest mieszanką dobranych w odpowiednich proporcjach: warzyw suszonych, soli i przypraw. Dodana w niewielkiej ilości poprawia smak rosołów, zup, dań mięsnych i warzywnych. Może stanowić bazę dla przygotowania zup i bulionów ja używam jej również do mięs. 






Ja gotowe mięso podałam z ziemniakami , surówką  i polałam je sosem grzybowo- śmietanowym ( choć na zdjęciach tego efektu za bardzo nie widać ).


Lubicie eksperymentować w kuchni ? Znacie, używacie przypraw Cykoria ??





Znalezione obrazy dla zapytania cykoria logo









PODPIS
Nowszy post Starszy post Strona główna

20 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła galaretkę :D Dawno nie jadłam! musze sobie zrobić :D Lubie w kuchni eksperymentować sprawia mi to przyjemność. Ich produktów jeszcze nie znam, nawet chyba ich nigdy nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na zimno to jedno z ulubionych dań, do tego proste i szybkie! Co do kotletów - zjadłabym! I już czuje glód.. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Handluje nimi w pracy :P
    Mam przyprawy, budynie, kisiele itp :) całkiem dobra firma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widać zaopatrujecie ludzi w to co dobre :)

      Usuń
  4. Strasznie dawno nie jadłam sernika na zimno. Musze go kiedys zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić choćby na weekend do kawki : )

      Usuń
  5. Ja uwielbiam panierkę z cykori! Jest najlepsza. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurde ale pysznie wygląda :O

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/03/z-czym-wiaze-sie-bycie-blogeremblogerka.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Moniaaa!! ja chce taki placuszek !! TY takie smakołyki robisz a nam każesz zamawiać zimną szarlotkę ??? Normalnie foch !!! ooo ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha następnym razem trzeba zabrać mikrofale :)😂

      Usuń
  8. Jak ja uwielbiam łatwe i szybkie przepisy! Z chęcią wypróbuję ten na sernik, może nawet w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mam w swojej gablotce ich galaretki :)
    I na przekór wszystkiemu są naprawdę smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzieś, kiedyś jak mieszkałam w Polsce ta firma wpadła mi do koszyka ale już nie pamiętam co konkretnie kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wygląda ten obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio, skuszona niską ceną, kupiłam przyprawy tej firmy i jestem zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Monika, serdecznie dziękujemy za przetestowanie naszych produktów :) Dziękujemy za zamieszczenie tak obszernego artykułu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co gotowanie z Wami sama przyjemność :)

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz, który motywuje mnie do dalszej pracy. Staram się w 1 kolejności odwiedzać blogi, które pozostawiają ślad u mnie.

Proszę o NIE SPAMOWANIE trafię do Was :)