Pokrzywa i czarna sól w moim domu od dzisiaj są na stałe.

By | 09:40 14 comments






Pokrzywa często bywa nazywana jako domowy antybiotyk. Ma bardzo szerokie zastosowanie a jej picie może przynieść Nam wiele dobrego. Nie ma właściwości pobudzających, więc możemy ją pić o każdej porze dnia. Posiada wiele witamin i minerałów.

W lecie kiedy to pokrzyw mamy pod dostatkiem uwielbiam pić herbatę ze świeżo zebranych liści, w zimie piję herbatkę w saszetkach. W sklepach możemy znaleźć herbaty pokrzywowo - smakowe, będą one idealne dla osób, którym sam smak pokrzywy nie odpowiada.


Ma wiele właściwości leczniczych, szczególnie poleca się ją profilaktycznie przy wypadaniu włosów, a także w celu wzmocnienia ich i szybszego wzrostu.  Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Pomaga także na paznokcie. Przeciwdziała anemiom i osłabieniom. Herbata oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek. Na prawdę ma bardzo dużo dobrego w sobie i jej właściwości można było by wymieniać i wymieniać. Należy jednak pamiętać, że to co jednym pomaga innym szkodzi, dlatego warto obserwować swój organizm w czasie jej picia. 

Ja bardzo ją lubię, pomaga mi na prawdę bardzo dużo i ma pozytywny wpływ na moje ciało, polecam więc jej wypróbowanie. 






Sól himalajska czarna to zupełna nowość w mojej kuchni. Kupiłam ją z ciekawości by sprawdził jak smakuje i jakie ma właściwości. Wbrew pozorom nie jest czarna :)

Wydobywana jest w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Swoje właściwości zyskuje poprzez podgrzanie. Kolor zawdzięcza większej zawartości siarczku żelaza, a obecność siarkowodoru nadaje jej charakterystyczny zapach. Oprócz tego zawiera niemal wszystkie śladowe ilości pierwiastków, przez co wykazuje właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie ajurwedycznej stosowana jest na zgagę, wzdęcia, problemy żołądkowe, wspomaganie trawienia. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne.
Zastosowanie w kuchni: Czarna sól jest tradycyjną przyprawą kuchni indyjskiej. Stosuje się ją do zup, dipów, sosów, marynat, przekąsek. Jej ostro-słony smak przypomina jajka.

Zastosowanie w kosmetyce: Czarną sól dodaje się do płukanek, zdrowotnościowych kąpieli, moczenia stóp, okładów na zwichnięcia czy miejsca po stłuczeniach. Dzięki zawartości siarki doskonale nadaje się do przemywania różnego rodzaju zmian skórnych.


Składniki: sól himalajska czarna 100%


Mimo, iż inni mówią że czują w jej smaku posmak jajka ja go nie czuję :) dla mnie jest to jakby sól ale ostrzejsza w smaku niż zwykła biała sól. Jest fajnym urozmaiceniem dania, gdyż nabiera ono nowego smaku.

Polecam spróbować i samemu ocenić. 





Pijecie pokrzywę ? znacie czarną sól ?



Polecam zakupy w sklepie ze zdrową żywnością, znajdziecie tam wiele ciekawych rzeczy.

BioIndygo.PL - Sklep ze Zdrową Żywnością



PODPIS

Nowszy post Starszy post Strona główna

14 komentarzy:

  1. lubię pić herbatkę z pokrzywy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokrzywę piłam kiedyś na włosy i paznokcie, bardzo mi je wzmocniła, zwłaszcza w trakcie diety. Chyba muszę do tego wrócić.
    Sól himalajską uwielbiam i używam, zwłaszcza różową.. ale czarną też mam w zapasie, nie mogę jednak przekonać się do jej użycia..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokrzywę piję regularnie - zostało mi po ciąży :) a sól chętnie wypróbuje, nie słyszałam o takiej wcześniej, znam tylko różową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety żadnych herbat ani ziół nie pijam.
    Sól owszem, zawsze mam :D ostatnio jednak od długiego czasu używam różowa sól himalajaską. Czarnej nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sól himalajska gości u mnie od lat nawet pomaga na lekkie bóle głowy (a jestem migrenowcem) pokrzywy piję jak mam problem z nerkami żeby więcej siusiać ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś kolejną osobą, która wspomina o soli himalaskiej, chyba w końcu muszę się w nią zaopatrzyć :)
    Herbatki pijam namiętnie - przeważnie jest to niestety zwykła czarna, ale ostatnio sięgam także po zieloną i czystek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokrzywę uwielbiam <3 W lecie zbieram z mama liście i suszymy sobie na zimę, aby pić herbatki z tych liści.
    Zapraszam Cię na wpis o produktach od BioIndygo :) http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie pić ziołka więc chętnie sięgne po pokrzywe, soli Himalajskiej jeszcze nie próbowałam 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś piłam skrzypopokrzywę, ale taką z sypkich ziół (nie torebek), długo parzoną, na włosy :) Pomagała, ale smak straszny :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja używam różowej soli himalajskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na tą czarną sól to chyba się skuszę..:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pokrzywę znam : I piję :) ale czarna sól ?? o tym nie słyszałam :(
    jeszcze tydzień ;d;d;d;d

    OdpowiedzUsuń
  13. używam soli himalajskiej. nigdy nie piłam za to pokrzywy

    OdpowiedzUsuń
  14. pokrzywę popijam, a soli to ja w ogóle nie używam :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz, który motywuje mnie do dalszej pracy. Staram się w 1 kolejności odwiedzać blogi, które pozostawiają ślad u mnie.

Proszę o NIE SPAMOWANIE trafię do Was :)