Lato , słoneczko i praktycznie zero chorób niestety ten piękny okres już za Nami. Teraz poranki są coraz zimniejsze a w dzień możemy cieszyć się ostatnimi chwilami słońca. Niestety jest to okres w którym rozpoczynają się choroby i przeziębienia. Warto, więc już teraz pomyśleć o odporności.
Nie wątpliwie najlepszą metodą są naturalne składniki nie koniecznie musimy od razu "faszerować" się lekarstwami.
W tym ciężkim okresie przeziębień na pewno w Naszych domach powinny się znaleźć 3 rzeczy : cytryna, sok z malin oraz miód. Nic tak nie wpływa na Nasz organizm i nie rozgrzewa go jak pyszna herbata z dodatkiem tych 3 rzeczy. Do tego ciepły kocyk i ciekawa książka i od razu czujemy się lepiej.
Rodzajów miodów jest bardzo dużo od : spadziowych, lipowych, rzepakowych , gryczanych, akacjowych, wrzosowych po te mniej znane jak : mniszkowy, malinowy czy koniczynowy.
Miód jest zdrowy, ale należy pamiętać by nie przesadzać z jego ilością. Możemy nim posłodzić herbatę , dodać do ciasta czy też dodać do sosów. Należy pamiętać , że miodu nigdy nie wolno gotować czy też podgrzewać bo traci on swoje właściwości lecznicze. Miody różnią się pochodzeniem , smakiem oraz kolorem . Sposób powstania miodu ma wpływ na jego właściwości.
O ile o miodzie lipowym, spadziowych czy rzepakowym słyszał każdy i większość zna jego smak o tyle o miodzie Manuka słyszała i miała okazję go spróbować mniejsza ilość osób.
Miody Manuka powstają w nielicznych rejonach Nowej Zelandii. Przeprowadzone badania wykazują, że zawartość methylglyoxalu w tych miodach jest o 200 mg wyższa niż deklaruje to producent. Smak tego miodu jest zupełnie inny niż znany smak miodów ww. Miód Manuka ma mineralny smak, lekko gorzki aromatyzowany zapach . MGO to skrót od Methylglyoxal - naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik tych miodów.
Miód ten najlepiej spożywać na czczo lub pół godziny przez posiłkiem. Firma Mauka Health New Zealand jest liderem naukowym metody MGO. To oni jako pierwsi wprowadzili oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka. Stosowanie tego miodu codziennie po 2-3 łyżeczki może zdecydowanie wpłynąć pozytywnie na Nasz organizm. Miody Manuka, można stosować bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać je do koktajli, deserów, kanapek, ciast, praktycznie do każdego posiłku. Jedynie, należy zwrócić uwagę, aby miód nie był dodany do posiłku w momencie jego podgrzewania czy gotowania, ponieważ straci swoje naturalne właściwości.
Miód ten najlepiej spożywać na czczo lub pół godziny przez posiłkiem. Firma Mauka Health New Zealand jest liderem naukowym metody MGO. To oni jako pierwsi wprowadzili oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka. Stosowanie tego miodu codziennie po 2-3 łyżeczki może zdecydowanie wpłynąć pozytywnie na Nasz organizm. Miody Manuka, można stosować bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać je do koktajli, deserów, kanapek, ciast, praktycznie do każdego posiłku. Jedynie, należy zwrócić uwagę, aby miód nie był dodany do posiłku w momencie jego podgrzewania czy gotowania, ponieważ straci swoje naturalne właściwości.
Uwielbiam miód, zawsze mam go w kuchni :)
OdpowiedzUsuńLubię miód, ale bardzo rzadko zjadam....czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńW miom domu bardzo często używa się miodu. Najbardziej podczas jesieni
OdpowiedzUsuńJa to uwielbiam taki miodek, bardzo chętnie bym sobie go dodawała do herbatki <3
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze w zimę gdy ją choroba bierze to do herbaty dodaje miodu, pomaga a przede wszystkim poprawia odporność szczera prawda:)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się przemóc do miodu, dla mnie jest po prostu za słodki
OdpowiedzUsuńWłaśnie leżę przeziębiona i zajadam sobie miód. 😊
OdpowiedzUsuńTwoje metody znam, miód uwielbiam! Tego z manuka nie mialam jeszcze okazji poznać.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze jest miód stosuję go cały rok do różnych potraw
OdpowiedzUsuńTo jest coś co mogła bym wypróbować od razu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie specyfiki. Chętnie go wypróbuję skoro jest taki dobry. U nas od trzech dni niestety w domu zaraza.
OdpowiedzUsuńMiód niezastąpiony już od jesieni, ale latem też dosyć dużo używam :)
OdpowiedzUsuńProdukt na bazie miodu brzmi ciekawie. Może się mu bliżej przyjrzę.
OdpowiedzUsuńU nas miód Manuka to podstawa :)
OdpowiedzUsuńSama bym chętnie przetestowała ten miód, wiele dobrego o nim słyszałam <3
OdpowiedzUsuńMiód ma wiele właściwości, które wzmacniają odporność organizmu. Słyszałam, że właśnie ten miód ma najsilniejsze działanie.
OdpowiedzUsuńZawsze dodaje zima troche miodu do herbatki :)
OdpowiedzUsuńOstre uczulenie na miód mam...tyle w temacie mogę napisać...
OdpowiedzUsuńOd dawna planuję go wypróbować i nie wiem, czemu jeszcze tego nie zrobiłam. Muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMam dokładnie ten sam miód i podaję go dzieciom codziennie rano.
OdpowiedzUsuńKocham ciepłą herbatkę z miodem :) Smakuje dobrze o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńjem wiele miodów naszych rodzimych od pszczelarzy ale kiedyś chciałabym wypróbować manuka ponieważ znany jest ze swoich niezwykłych, leczniczych właściwości
OdpowiedzUsuńNiestety aktualnie walczę z przeziębieniem, cały czas popijam herbatę z miodem i cytryną. Miodu Manuka jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńJa obecnie używam miód z czarnego bzu :)
OdpowiedzUsuńmiód musi być! koniecznie. Też lubię
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze jest miód
OdpowiedzUsuńMiód jest u mnie w domu zwłaszcza zimą :)
OdpowiedzUsuńO miodzie mauka sporo słyszałam. Ja najczęściej kupuję gryczany od znajomego pszczelarza. Bardzo smakuje mi zwłaszcza w połączeniu z kawą.
OdpowiedzUsuńDo mnie do domu miód zawsze wita na jesieni i towarzyszy przez całą zimę. Ciepła herbatka z cytryną, sokiem z czarnego bzu i właśnie miodem poprawia odporność :) A jak chcemy się jeszcze bardziej rozgrzać to dodajemy imbir :) Mniam
OdpowiedzUsuńw tym roku i ja się zabrałam za takie mikstury :) użyłam miodu lipowego, do tego cytryna i imbir, dobrze się przechowuje :) polecam także sok z pigwy (dużo wit c) albo z czarnego bzu (działa napotnie), z suplementów naturalnych podobno olej konopny także wzmacnia odporność
OdpowiedzUsuń