Jesień to czas kiedy więcej czasu spędzamy w domu. Mamy , więcej czasu by zająć się tym na co nie mieliśmy czasu latem.
Na pewno większość z Nas robiła dużo przetworów, które będziemy mogli skonsumować zimą.
Niestety nie każdy miał czas latem by odpowiednio zadbać o gotowe przetwory.
O czym warto pamiętać ?
- Jeżeli zostały nam przetwory z zeszłego sezonu dajmy je naprzód półki by zużyć je w pierwszej kolejności
- Układajmy przetwory z głową by z łatwością je odnaleźć
- Każdy z przetworów odpowiednio podpiszmy ( nazwa przetworu i przede wszystkim datę jego wykonania ) Naklejajmy na nie specjalne etykiety , które ułatwią nam odnalezienie szukanej rzeczy https://www.etykat.pl/ to etykiety produktowe czy też naklejki.
- Sprawdzajmy od czasu do czasu słoiki , mimo iż staramy się je pasteryzować to zdarza się że ze słoikiem może dziać się coś złego i lepiej go wtedy wyrzucić
W lecie korzystajmy jak najwięcej z dostępnych " darów" natury , by w zimie cieszyć się jak największą ilością przygotowanych produktów. W końcu nie ma jak zrobić sobie coś samemu i mieć pewność co konkretnie będziemy jedli.
Jedzmy zdrowo z warzyw i owoców pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Eksperymentujmy też w kuchni by poznawać coraz to nowsze smaki. Bo najgorsza w kuchni jest monotonia.
Takie etykiety są bardzo pomocne w utrzymaniu porządku, a do tego fajnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMy zawsze przyklejamy takie etykiety, nie ma to jak dobra organizacja w spiżarni. :)
OdpowiedzUsuń