Większość z Nas ma już dość zimy i marzy o wiośnie i ciepłych dniach.
Wraz z ociepleniem wszystko ożywa i jakoś tak prościej wstaje się z łóżka. Wszystko budzi się do życia i przyroda i ludzie.
Zaczynają pojawiać się sezonowe owoce i warzywa. Nie jeden dzień mija Nam na porządkowaniu ogrodu, czy też przygotowywaniu się do wysiewania warzyw.
Chyba każdy ogrodnik wie co to za szczęście obserwować jak jego plony są coraz większe, jak pojawiają się pierwsze liście , kwiaty a w końcu pierwszy pomidorek czy też ogórek. Nie ma większej radości i lepszego smaku niż tego , który czuje się jedząc coś co wyhodowało się od ziarenka :)
Kiedy mamy już swoje plony jak to bywa robimy zapasy na zimę :)
W co warto się zaopatrzyć na Nasze przetwory ? :
- słoiki tych nigdy za wiele
- zakrętki , tych również nigdy za wiele, gdyż często się przekręcają
- gaza - przyda się podczas zagotowywania słoików
- duży garnek
Warto również pomyśleć na zaś. Bo o ile wkładając naszą pyszną sałatkę do słoika , wiemy z czego jest zrobiona to po odstawieniu z innymi sałatkami może być już problem. Dodatkowo warto także na słoiczkach zaznaczyć datę , kiedy dane pyszności zostały zrobione.
Warto zaopatrzyć się w etykiety na rolce np. www.etykieta.info.pl Dzięki nim podpisywanie nazw i dat będzie o wiele prostsze , a i pomoże Nam w odnalezieniu szukanych przetworów.
Lato niestety szybko mija , wiec warto zamknąć jego wspomnienia w postacie jedzenia w słoiczkach.
Takie etykiety są bardzo pożyteczne
OdpowiedzUsuńuwielbiam mieć podpisane słoiki, ale na razie sama robiłam etykiety, chociaż taka gotowa naklejka o wiele ułatwiła by sprawę :)
OdpowiedzUsuń