Smak
Kwiatowy, owocowy, lekko perfumowany, słodki
W kuchni
Użyj octu z płatkami róż, aby poprawić smak potraw inspirowanych kuchnią bliskiego wschodu. Z delikatną jagnięciną lub z piersiami z kurczaka. Dodaj do subtelnego winegret do sałaty masłowej lub lodowej. Do twarogu śmietankowego lub Mascarpone. Dodaj do ubijanych białek aby poprawić smak i strukturę bezy. Dobrze komponuje się z malinami, liczi, rabarbarem, pistacjami, migdałami i kardamonem.
W barku
Z wytrawnym wermutem, wódką lub ginem. Zrób orzeźwiający spritzer inspirowany smakami Imperium Otomańskiego z gazowaną wodą, syropem cukrowym i ziarnkiem kardamonu.
W apteczce
Wszystkie gatunki żywych octów Octovni wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit, wspomagają odporność i poprawiają samopoczucie. Ponadto specyficzne właściwości kwiatów, owoców i ziół, z których są produkowane, dobrze znane w medycynie ludowej i stosowane we współczesnym ziołolecznictwie, wzbogacają octy o dodatkowe, cenne cechy.
Płatki róży (Rosa L.) zawierają polifenole, przeciwutleniacze, które działają, aby chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. Wykazano, że polifenole te zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości.
Pij 10 ml octu dziennie w małej szklance wody.
Koniecznie muszę kupić ten ocet.
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że można mieć tyle zastosowań
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis, nie wiedziałam, że to taki przydatny produkt!
OdpowiedzUsuń